«

»

Sep
24

Framtidens klagomur kallas complatainment

För några år sedan började det att dyka upp språkliga styggelser som ”infotainment”, ”communitainment” och kanske till och med ”traveltainment”. Man kan tänka sig nästan vilka sammansättningar som helst och fastän det rör sig om en styggelse är nog innebörden tämligen intuitiv. Det handlar om att göra något och att ha roligt på kuppen - eller roa någon annan. Och det är ju inte ett så dumt koncept.

För att hedra en tid där språket inte riktigt räckte till för att beskriva allt det nya och trevliga som ingen riktigt hade orden för att beskriva. Låt mig därför introducera ”complatainment”.

För ungefär två månader sedan dök det upp ett klipp på YouTube som fullkomligt exploderade i räckvidd. Efter några dagar hade klippet trehundratusen visningar och efter en månad upp mot en miljon visningar. Nu några månader senare har klippet över fem och en halv miljon visningar och börjar nu nå ett maximum.

Jag refererar i det här fallet till countryartisten Dave Carrolls sätt att anmäla ett informellt besvär till United Airlines angående en gitarr som förstördes under det att Dave med sällskap åkte från punkt A till B, kanske för att göra en spelning.

På traditionellt countrymanér är texten beskrivande och kronologisk i sitt upplägg. Dave och gänget ska ta flyget från Halifax för att ta sig till Nebraska och under lastningen får en av passagerarna syn på hur markpersonalen leker kasta boll med Daves väska. Huga!

Well, efter att ha försökt att få ersättning för att laga gitarren på det formella sättet utan framgång, skrev sålunda Dave istället en låt.

Det är ett klagomål. Det är roligt. Det är complatainment! Jag skulle tro att ingen är gladare än Dave att United Airlines hade sönder hans gitarr den där gången. United å andra sidan kanske borde ha varit snabbare på att plocka upp vad det var som på väg att hända för att ägna några timmar åt damage control. Nåväl.

Att använda webben som en klagomur är ju ingenting nytt. Exemplen är legio. Men det är inte så många som är så här truddeluttiga. Och visst är det roligare att kunna klaga med glimten i ögat än att var en gammal surdeg.

Varsågod, Dave Carroll med United Breaks Guitars

1 comment

  1. Sofie says:

    Hur kan en så rolig människa som du lyckas få ihop en så totalt humorbefriad blogg? :-P

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>