«

»

Okt
17

Invertering av begreppet IRL

IRL är en känd förkortning som står för In Real Life, dvs något som inte händer på webben utan i verkligheten. Många av oss tillbringar en stor del av vår tid åt att hänga med våra onlinekompisar, men tillfällena har fram till nu begränsats till när vi suttit böjda som ostkrokar över våra datorer.

Tack vare de smarta telefonerna behöver vi aldrig längre vara ensamma. Men de har inte bara blivit vår bäste vän, de börjar också skapa ett beteende hos oss som på sikt kanske kommer att innebära en fasvändning av vad begreppet IRL egentligen står för.

När jag började använda internet i slutet av 1990-talet, var det som att bege sig till Narnia. Mitt 2400-baudsmodem var garderoben som tog mig till de digitala stäpperna där jag vandrade omkring och upptäckte vita fläckar på kartan. Allt jag var med om och allt jag såg kunde jag sedan ta med mig för att dela med mina vänner ute i den riktiga världen. Internet var stoffet jag använde när jag ägnade mig åt att berätta historier.

Tack vare de smarta telefonerna börjar beteendet istället  inverteras. Hur ofta ser man inte små ansamlingar av människor, som uppenbarligen har något med varandra att göra, som sitter med näsorna djupt doppade i skärmarna till sina smarta telefoner. Det som händer i den analoga världen blir det stoff vi använder för att kommunicera med den digitala och de reaktioner vi får från den digitala världen är kanske till och med mer värda än dem vi får från den digitala.

Med andra ord kanske vi kan se fram emot en tid där IRL betyder In Real Life, dvs det som händer i verkligheten på webben, inte det som händer i den grå tillvaron vi befinner oss i när vi inte är uppkopplade.

/s

1 comment

  1. Tweets that mention Uncategorized : Invertering av begreppet IRL - stefan deak -- Topsy.com says:

    [...] This post was mentioned on Twitter by Stefan Deak, Rickard Berggren. Rickard Berggren said: ”Det finns inget IRL. Bara AFK.” RT @stefandeak: Invertering av begreppet IRL http://bit.ly/b0e9FM [...]

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>