«

»

Feb
11

När sociala medier lönnmördar det filosofiska samtalet

Att påstå att sociala medier är kontraproduktivt strävan att uppnå en djupare förståelse för mediet som sådant är förstås dumheter. För nog är det väl så att det inte är sociala medier per se som skulle motverka samtalet, för så är det ju förstås inte. Tvärtom har ju sociala medier fungerat som ett fantastiskt verktyg för att tillåta alla, hög som låg, att delta i ett samtal.

Därmed är inte sagt att mekanismerna som styr sociala medier kan vara kontraproduktiva strävan att komma ytterligare en liten bit på väg när det kommer till att förstå hur allt hänger ihop. I synnerhet tycks detta gälla bakomliggande mekanismer kopplade till samtal som i synnerhet handlar om – ja, just det – sociala medier.

I en tidigare postning skrev jag litet om att det finns skäl att tro att de kopplingar som binder människor samman i sociala medier varken är starka eller svaga nog för att klara av provokationer.

Det skrev jag på förekommen anledning i det att Jesper Åström utmanade Fredrik Wass i holmgång, något som tycks ha fått både en och annan konsekvens där de sociala medierna både var ett fundament för ett utfall på samma gång som det var en bastion för försvar.

Säga vad man vill om tonen på Jespers inlägg. Han har rutit till en gång tidigare i ett inlägg som riktade sig till Peter Westerståhl. Jag förstår att den här typen av inlägg/utfall/angrepp kan vara djupt provocerande, icke desto mindre finner jag ett nöje i tilltagen eftersom jag är en hängiven anhängare av provokationen som arbetsmetod.

Konsensus och en civiliserad samtals ton – rationell kyla – må vara eftersträvansvärd, men den kan ibland leda till rent snömos eftersom strävan efter inlänkningar ibland tycks kunna förvrida oss att bortse från ifrågasättandet. Vi är helt enkelt oroliga för att råka stöta oss med vår omvärld.

Inom politiskt bloggande är det här förstås inte något problem eftersom det ingår i det politiska bloggandet som sådant att polarisera frågor. Bäst är förstås att ta egna poäng samtidigt som motståndaren fullkomligt tillintetgörs. Game, set, match liksom.

Men så fungerar det inte riktigt inom bloggande som handlar om bloggande och sociala medier som sådant och det kan vi nog tacka eller skylla transparensen för.

Om vi vill komma någonvart på riktigt, så tror jag att det börjar bli dags att tänka mindre på vilka bloggrullar man finns med på och hur många inlänkningar man kan skörda varje dag och dels visa modet att våga utmana, men också visa på viljan att ta upp en kastad handske för att se vart man kan tänkas hamna.

7 comments

 1. Sara says:

  Jesper är helt enkelt pr-bloggarnas version av Kissie, en liten provokatör!

 2. Stefan Deak says:

  Ja, eller kanske PR-bloggarnas frälsare. Jag tycker nog att han gått från klarhet till klarhet. Ibland är han månne övermåttan hetsig, men han är ju så ung ändå trots allt..

 3. Jesper Åström says:

  Hahaha… ouch… pr-bloggarnas svar på Kissie.. haha.. den är nästan hårdare än en ”välskrivande blondinbella”…

  Saknar er guys! Ses ikväll :)

  //Jesper

 4. Bisonfredrik says:

  Jesper är en wannabe med rättshaverist-tendenser. Och genom att det ”fått både en och annan konsekvens” så visar det ju att sociala medier om sociala medier faktiskt inte alls är en dunka-i-ryggen-gryta utan lika seriöst eller oseriöst som andra forum off- och online. Det man gör och säger får konsekvenser. Precis som jag tycker att det ska vara.

 5. Stefan Deak says:

  Nja, det håller jag inte med om. Jesper är som du initierad, men använder emellanåt provokation som en arbetsmetod. Ni är en intressant combo eftersom ni kommer från skilda bakgrunder och inte delar samma åsikt. Det skulle kunna bli litet hegelianskt på något vis, men bara en smula. Jag skulle ju inte gå så långt som att kalla er tes och antites.

  Du har helt rätt i att det finns orsak-verkan-samband även inom sociala medier. Och det är precis rädslan för konsekvenser som skrämmer mig. Det hindrar oss från att utmana varandra och oss själva, vilket kan resultera i att samtalet och granskandet stagnerar. Trots allt, skulle jag vilja påstå, trevar vi oss fram hela bunten.

  Hur är det i Kalifornien förresten?

 6. Jesper Åström says:

  Men Fredrik,

  Vad får du ut av att skriva sådär?

  //Jesper

 7. Sara says:

  Mjau.. cat fight!

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>