«

»

Jan
16

Vilken typ av RSS-flöde föredrar du?

Häromdagen öppnade jag på begäran upp mitt RSS-flöde på vid gavel. Det innebär att du nu får hela artiklar i din RSS-läsare. Frågan är vad du föredrar.

Det känns bra att distribuera all information. Generöst och flott på något vis och jag är en anhängare av tanken ”he who giveth shall taketh”. Information wants to be free, liksom, vilket jag fick lära mig av min gamla spraykollega Malin en gång i tiden.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur det påverkar mina KPI:er. I brist på andra bättre mätpunkter sitter jag nämligen fast i de tre vanliga: Unika besök, sidvisningar och time-spent.

Unika besök använder jag för att se på räckvidd, dvs hur många jag når under en viss tidsperiod. Sidvisningar påverkar mina möjligheter att exponerar dig för de futtiga google-annonser som jag på ett listigt vis placerat mellan artiklarna. Nota bene de röda rubrikerna som jag tänker ska fungera som en stoppfärg. Time-spent använder jag slutligen för att se om någon verkar läsa inläggen över huvud taget.

Så å ena sidan skulle jag vara betjänt av att endast publicera välskrivna och oemotståndliga kvälls- eller skvallerpressrubriker med tillhörande smaskiga ingresser eftersom det skulle göra att du på ett magnetiskt vis drogs till min sida. Å andra sidan känns det ondskefullt och lömskt och inte alls internet och trevligt att använda den typen av affärsmodell.

Dessutom tror jag inte på den, ja, alltså på den affärsmodellen alltså. Internet kommer att fragmentiseras helt och hållet och om några år ser jag bara en enda stor dynamisk browser-mashup för mitt inre öga.

Och du som läsare ska ju inte behöva känna dig ansvarig för mina affärsmodeller. De är ju min uppgift att lista ut samtidigt som jag gör saker på ett internetmässigt vis.

Men det finns en annan aspekt av det hela också och det är om du läser RSS-flödet i en mobiltelefon. För närvarande väger flödet ungefär 0.5 MB och det är ju inte alla gånger så kul att tanka ner i telefonen.

Så hur vill du ha det? Vill du ha allt allt allt, eller en mer slimmad variant med rubrik och ingress? Eller vill du kanske kunna välja mellan båda alternativen?

Your call

5 comments

 1. Martin S. says:

  Jag vill helt klart ha ett RSS-flöde där jag får hela posterna, utan att slippa se nån nerkortad variant. Då har vi å andra sidan problemet med statistik som du tar upp.

  Men återigen, som du säger – information wants to be free. Ge mig det innehåll jag vill ha – direkt.

  Vad gäller mobila RSS-läsare så finns det säkert dem som kan hämta enbart rubrikerna om man vill. Däremot ser jag att min egen RSS är 8 kB just nu vilket inte är speciellt mkt. Din är på 19 kB. (Använder Fiddler2 för att kolla hur mkt data som skickas till klienten).

  RSS-feeds i den här storleken är definitivt hanterbara.

  Bra bloggpost.

 2. Martin S. says:

  Dessutom finns exempelvis Google Reader Mobile: http://www.google.com/reader/m/view/

 3. Priya says:

  Hello Stefan,

  Greetings from SezWho!

  This is Priya here. I am writing to know your feedback and/or suggestions regarding the SezWho plug-in and how we can make SezWho more exciting and interesting for you and your readers.

  Your feedback is important to us.

  Look forward to your response.

  Regards
  Priya

 4. Patrik says:

  Tjooo vad du skriver.

  Med en hand på min laptop lovar och svär jag att förbättra KPI värdena på denna blogg =)

  Intressant läsning och skönt författat Stefan, som vanligt.

  Keep on going mate!

  /Patrik

 5. Stefan Deak says:

  Avgjort! Då fortsätter jag att mata ut hela artiklar via RSS. Nöjd kund är firmans grund. Tack för återkopplingen!

  Tack för det @ Patrik, det gläder mig :)

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>