«

»

Apr
24

Vem är du och varför ska jag lita på dig?

Många undersökningar tyder på att en stor andel människor vänder sig till nätet innan de ska genomföra ett köp. De huvudsakliga skälen är två till antalet. Dels så vill man se hur andra uppfattar produkten och dels så vill man se vem som säljer produkten till lägst pris.

Det förra skälet har ett emotionellt tilltal medan det andra är mer mekaniskt till sin natur.

Media Culpa lanserade nyss rapporten Bloggsverige 4 som tittar närmare på svenskars internetvanor. I den kan man man på sida 15 och 16 mycket riktigt läsa att rekommendationer på internet faktiskt påverkar vårt köpbeteende.

Ytterligare stöd för tesen ges av en studie gjord på University of Nebraska som visar på att rekommendationer ökade försäljningen med 26% på Netshops.

I en rapport från Emarketer från 2007 kan man se att rekommendationer kan öka försäljningen med över 50%!

Big business med andra ord och det här är sannerligen ett sätt att närma sig företag när man pratar om nyttan med sociala medier.

Men det finns ett ”men”, men det gör det ju nästan alltid. Vem är det egentligen som tycker att en produkt är fantastisk och oerhörd köpvärd, eller kanske ett kap rent utav – och varför? Ja, det är ju det som är frågan.

I många fall är det svårt att veta vem det är som har skrivit en recension. Jag vill förstås gärna tro att det är någon som lagt en halvtimme av sin dyrbara tid för att helt kostnadsfritt och av en idealistisk övertygelse lägga kraft på att få produkten att sälja ännu bättre, men så behöver det förstås inte vara.

Nu är det visserligen så att det inte är ovanligt att folk vill få bekräftelse att de gjort ett bra köp och det kan exempelvis uppnås genom att en produkt blir populär.

Men eftersom det finns en tydlig affärsmässig uppsida med rekommendationer finns det också en anledning att ifrågasätta vem det är som skriver rekommendationerna – och det gäller både de negativa och de positiva.

Om jag var e-handlare, skulle man kunna tänka den fullkomligt vansinniga och orealistiska tanken att jag skulle kunna tänka mig att överväga att köpa in positiva rekommendationer till min egen site och negativa rekommendationer till mina konkurrenters siter.

Tanken är som sagt fullkomligt befängd och tangerar galenskap, men den kan tänkas.

Internet håller för närvarande på att kolonialiserar av företagen och i den processen tror jag att vi på sikt kan tittai stjärnorna efter validiteten på produktrekommendationer – ja, om alla förstås inte gör en så kallad Julia Skott och tillhandahåller en fullständig varudeklaration..

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>