«

»

Feb
20

Cloud computing och nästa stora grej på internet

För några år sedan, 2002 tror jag att det var om jag inte missminner mig, fick min kollega K och jag uppdraget av en hög chef inom organisationen att komma med förslag om vad nästa stora grej på internet skulle bli.

Man kan tycka att det var en rätt vag och omfångsrik fråga att besvara, men det var uppdraget vi fick. När vi återkopplade någon vecka senare hade vi ett par idéer som vi presenterade.

Inom en tioårsperiod, sa vi, är det tänkbart att det inte kommer att finnas några datorer. Det som kommer att finnas är terminaler som har tillgång till kluster av datorkapacitet som man kan köpa på distans. All lagring kommer också att ske centralt, så en bärbar eller för den delen stationär dator, kommer alltså inte behövas.

Däremot skulle man förmodligen bära med sig ett slags kopplingsstation som i stort sett endast skulle bestå av ett tangentbord och en monitor. Fast det skulle inte heller behövas, resonerade vi, eftersom det skulle vara så pass vanligt med terminaler i städerna.

Vi måste ha skjutit en bra bit över målet, för chefen såg villrådig och bekymrad ut. Han hade alldeles säkert väntat sig vad nästa killer application skulle bli – alltså en Facebook eller en Twitter eller en Etsy. Jag tror att han tänkte sig att det skulle gå att bygga på en halv dag och generera miljarders påföljande vecka. Men se det fick han inte och vi fick skämmas för att vi var odugliga.

Nu har ju K och jag ytterligare några år på oss för vår framtidsvision att bli verklighet. Än är vi inte riktigt där, men något som börjar bli en realitet i allt högre utsträckning är cloud computing, som täcker upp några av våra förvirrade tankar som centraliserad lagring, SaaS (Software as a Service) och skalbar processorkraft.

Om det inte redan finns tror jag för övrigt att framtiden i uppsättning av stora system kommer att omfatta dynamisk skalning där överkapaciteten följer med belastningen på hårdvaran. Det känns affärsmässigt sunt att i varje givet tillfälle endast betala för det man använder.

Är man intresserad av cloud computing har för övrigt Berkleys RAD-Lab (Reliable Adaptive Distributed Systems Laboratory) släppt ett nytt white-paper: Above the clouds. Så nu har du något att läsa över helgen.

Rapporten Above the clouds kan du ladda ner här, eller så klickar du på länken ovan som tar dig till deras blogg och en sammanfattning.

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>