«

»

Jan
14

Så hanterar du din digitala identitet i framtiden

Det är lika bra att vi vänjer oss vi tanken. Vi kommer att dö informationsdöden.  Jag vet inte om den kommer att bli snabbt och smärtfri eller utdragen och plågsam.

Om det är så att vi inte kastar in handduken by the hand of informationsöverbelastning, så kommer vi att svälta ihjäl. När en hel värld lever sitt liv inom social software, så finns det ingen tid producera mat.

Kanske löser vi det med AI och maskinkraft, som väl på sikt låter oss vakna upp i The Matrix eller kanske någon mörk framtidsversion a la Terminator.

Antalet kommunikationskanaler växer hela tiden. Nuförtiden har vi e-post, messengerklienter, sociala nätverk, bloggar, RSS-flöden och så förstås mikrobloggar och tumblelogs.

Även om du är bakåtkompatibel gäller det hela tiden att ligga i framkant för att ta del av den nyaste teknologin. Det är inte tjänsterna i sig som är intressanta, utan vad de gör för oss. Chris Brogan har formulerat det här på ett bra sätt i en bloggpost:

Twitter isn’t amazing. The ability to connect to many voices in a collaborative way is amazing. Facebook isn’t the future. Having mutual social environments that permit deeper understanding of each other’s interests is the future. It’s important that we learn how to talk in terms of benefits and not the features.

Frågan är hur du ska hantera alla de här kanalerna. Visst vi har aggregatorer som Netvibes och FeedRinse och vi har syndikatorer som Ping.fm och Hellotxt.com. Frågan om det räcker hela vägen.

Upprinnelsen till här posten kommer från två håll. Dels från Don Reisingers inlägg Why you should follow everyone that follows you on Twitter på CNN WebWare och dels från inlägget My experience with Twitter, part 1 från Schmula.

Don Reisinger för ett resonemang kring varför man bör följa alla som lägger till en på Twitter. Det här till god twittikett skulle man kunna sammanfatta hans argumentation – och det låter ju rimligt på något sätt. Samtidigt kan jag ibland få intrycket av att ingå i ett amerikanskt startkit för nya twittrare som vill komma igång snabbt. Och det blir ju knasigt eftersom jag i allmänhet skriver på svenska och dessutom inte sällan pekar på svenskspråkiga artiklar.

Nåväl, dessutom, menar Don, är det inga problem att hitta intressanta diskussioner bland någon av hans närmare 3000 kontakter som han själv följer. Bruset ska inte vara ett problem. Yeah right.

Naturligtvis var jag tvungen att börja följa Don Reisinger via Twitter. Skälet var ju förstås att jag inte kan se hur någon levande människa vid sunda vätskor kan följa tusentals människor och säga att det inte är ett problem. Det tog inte lång tid innan han började följa mig tillbaka – thumbs up – och det följde heller inte något misstänkt automatiserat meddelande. Bra där!

Nästa experiment var ju att se om jag var brus eller signal varför jag ställde den frågan till honom tre gånger. Jag ska framhålla att jag är något av en tw00b och det är möjligt att det inte är så man använder tjänsten alls. Icke desto mindre fick jag aldrig något svar trots att jag skrev både replies och direktmeddelanden.

All in all är jag brus och eftersom han inte svarar på tilltal. Och eftersom han hittills inte postat något intressant ser jag heller ingen anledning till att fortsätta följa honom. Under förutsättning att han inte använder Qwitter kommer han aldrig att veta något.

Inlägget på Schmula är långt mer intressant och innehåller en analys av internetentreprenörikonen Guy Kawaskis twittervanor. Där hittar man nämligen den här smått fantastiska uträkningen:

 • Guy’s earliest tweet I could find was dated November 8, 2008 — 64 days ago.
 • Within 64 days, Guy Kawasaki has 16,457 tweets.
 • This means the following:
  • 16457/9.14 weeks = 1800 tweets per week (tpw)
  • 16457/64 days = 257 tweets per day (tpd)
  • 16457/1536 hours = 10 tweets per hour (tph)
  • 16457/92,160 minutes = 0.17 tweets per minute (tpm)
  • 16457/5,529,600 second = 0.003 tweets per second (tps)

Guy Kawasaki och Don Reisinger spelar samma sport, det är bara det att Guy spelar i Champions Tweet och Don spelar korptwitter. Guy följer nämligen över 50000 konton och har 47000 följare (and counting).

Now hur är det möjligt att någon kan skicka ut över 250 tweets per dag och samtidigt hinna med att göra någonting annat över huvud taget? Svaret måste vara robotar, vilket är en tanke som Schmula är inne på.

Det här får mig att tänka på företag som exempelvis Humany och Artificial Solutions som bygger klienter med AI som mer eller mindre hjälpligt kan föra en dialog. Smarta chatbottar helt enkelt. Dessa kommer att bli din räddning och enda möjlighet att hantera din digitala identitet i framtiden.

Både Humany och Artificial Solutions sysslar ju primärt med B2B, men jag ser en klar öppning mot att kunna vända sig mot slutkonsumenter som på ett enkelt sätt vill kunna hålla sin life-streaming igång samtidigt som de tar en promenad i parken, ligger på stranden, äter en glass eller kanske går på bio.

Genom att skapa specialiserade chatt-kloner som bygger på den här tekniken kommer alltså våra kloner att kunna konversera med varandra automatiskt och inom förvalda intresseområden samtidigt som vi istället sysslar med annat.

Det är egentligen inte svårare än att man tar ett antal RSS-flöden (Guy Kawasaki har ju några att välja mellan som grundare till Alltop) och automatgenererar slumpmässiga utskick via de syndikatorer som finns tillhanda.

Tweetdeck erbjuder ju ett API så det är inte något problem. Genom att koppla på teknologi från Humany eller Artificial Solutions kommer man också att kunna svara hjälpligt på tilltal och på så sätt kan maskinparkerna hålla skenkonversationer igång allt medan vi själva gör vettiga saker. Att sedan ingen kommer att lyssna är väl en bugg som vi får lära oss att leva med.

Roligast på Twitter just nu: Gunnar Lindberg Årnebys tweet på #svpt häromdagen om planerna att skaffa en 42″ för att skapa den rätta NORAD-känslan med TweetDeck. (lol!) Tanken är inte dum. Jag har själv svårt att få plats med allt jag behöver på min 24″ så det är inte omöjligt att jag kommer göra samma sak själv..

Glöm inte att läsa den lysande artikeln Vad är Twitter och hur använder man det på Ohsohightech. Den är riktigt riktigt bra.

Bilden kommer från FredCavazza

1 comment

 1. Jonas says:

  Intressant.

  Jag ska ha en bot som pratar med alla medans jag ligger på stranden (stranden irl, inte någon strand i second life) medans jag dricker paraply-drinkar.

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>