«

»

Jan
07

Det blir mindre, det går snabbare

Under 2008 fick vi se hur världen plötsligt fick upp ögonen för mikrobloggar och hur framför allt Twitter kraftigt växte i användarantal. I kölvattnet av Twitter följde också en mängd kloner som exempelvis Identi.ca och Kwippy, för att inte tala om Tumblr och Utterli.

Bevis för att julen inte varar fram till påska

Vi fick också se hur video började användas något mer och i litet fler sammanhang. Är du nyfiken på att föra en diskussion i videoform ska du titta närmare på Seesmic.

Men det började också dyka upp tjänster som exempelvis 12seconds, som kan sägas vara en ”mikrovlogg”. Möjligen kan den tjänsten bana väg för att vi blir mer vana vid att använda videoformatet – vilket, kan jag tillägga, kommer att bli viktigare att behärska vad det lider.

Trenden i alla de här tjänsterna är att det blir mindre och det går snabbare, vilket föranledde att jag skrev det något diffusa inlägget Är summan av all information konstant?, på Online-PR  Och det gäller inte bara för webbapplikationer, utan i högsta grad även ute i den analoga världen. Frågan är vad det är som påverkar vad.

På Fridplan i Stockholm kan man sedan några dagar beskåda en liten ansamling av granar, som tidigare inte varit där. När jag var liten pilt var det minsann så att julen varade nästan ända fram till påska – men däremellan kom fastan. Fast det var innan Gustav Vasas dagar och på den tiden som Sverige var katolskt.

Hursomhelst. Om man har rejäl otur börjar julskyltningen i slutet av oktober. Då åker julstjärnorna fram och girlangerna och tidningarna och handels börjar spekulera om årets julklapp. Vid tiden för julafton är väl folk så pass trötta på evenemanget att det är rätt naturligt att granen åker ut så snart som möjligt, dvs någon dag efter nyår och allra senast trettondagen. Tjugondag knut finns nog inte längre på kartan.

Men det finns en bra poäng i det här, nämligen att vi hinner förbereda oss inför påsken, några andra religiösa högtider, första maj och sedan sommar och inte minst midsommar.

Grunkan är att vi nästan aldrig – om någonsin – får befinna oss i den tid vi faktiskt befinner oss i, eftersom vi hela tiden ställer in oss på det som komma skall om en månad eller två och då är det kanske inte så uppseendeväckande att julen är över innan den ens varit. Och allt det här får mig att tänka på Michael Dahléns ypperliga Nextopia.

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>